Acasa Buletine PRAM » Electricieni SSM
Verificari PRAM - Buletine PRAM
Electro Service - Proiectare, Montaj si Service
Electro Service - Proiectare, Montaj si Service

   Acasa Buletine PRAM » Electricieni SSM


 • Autorizari interne electricieni - SSM. Eliberare "Talon de electrician autorizat"

     Firma noastra efectueza periodic la sediul beneficiarului examenul pentru autorizarea electricienilor pe filiera SSM.

  Talon autorizare electricieni    Dosarul de autorizare interna electricieni pentru joasa tensiune (j.t.) contine urmatoarele documente:
  1. Decizie comisie de examinare electricieni;
  2. Regulament autorizare electricieni;
  3. Fisa de examinare electricieni (apt medical si psihologic);
  4. Chestionar SSM (Pregatire profesionala, norme de SSM, norme de prin-ajutor).
  5. Talon de autorizare electricieni.

     Autorizarea interna a electricienilor nu se face prin instructiuni proprii. Autorizarea interna se face de catre o comisie formata din :
  1. inginer electro-energetic
  2. sef serviciu prevenire si protectie sau lucrator desemnat;
  3. medic de medicina muncii
  4 . dupa caz angajator sau un reprezentant al acestuia

     Dupa efectuarea controlului medical periodic (sau la angajare) , comisia va examina electricienii si in functie de rezultatul examenului se va intocmi un proces verbal care atesta ca persoana respectiva este "autorizat intern" pentru efectuarea lucrarilor respective.


  Talon Electrician Autorizat

     Autorizarea interna pe linie de S.S.M. trebuie stabilita in instructiunile proprii ale angajatorului, astfel:

     - Muncitorii, maistrii, tehnicienii, subinginerii si inginerii cu calificare de electrician sau asimilat acestuia (electromecanic, electrotehnic, instalatii electrice īn constructii), indiferent de functie sau vechime, care īsi desfasoara activitatea īn instalatiile sau asupra instalatiilor electrice īn exploatare ori īn vecinatatea acestora, unde exista riscuri de natura electrica, trebuie sa fie autorizati.

     - Autorizarea atesta īndeplinirea conditiilor minime necesare ocuparii sau mentinerii postului sau functiei pe care urmeaza sa o exercite sau pe care o detine persoana īn cauza.

     Prin aceste autorizari interne se verifica competentele si cunostintele minime necesare postului ocupat de persoana īn cauza, avand īn vedere īncadrarea īn grupele de autorizare pe care le solicita postul ocupat.

    Posturile/functiile de electricieni din cadrul unui operator economic reclama anumite competente īn postul ocupat, competente stabilite īn grupele de autorizare:

     - Personalul autorizat trebuie sa fie īncadrat, din punctul de vedere al SSM, īn una din urmatoarele cinci grupe astfel:

     . grupa I - executant de lucrari īn cadrul formatiei de lucru
     . grupa a II-a - executant de manevre
     . grupa a III-a - sef de lucrare
     . grupa a IV-a - admitent la lucrari si/sau responsabil de manevre
     . grupa a V-a - emitent


     Necesitatea autorizarii interne a electricienilor este stipulata si de Ordinul presedintelui A.N.R.E Nr.90 din 2009, in articolul 6, astfel:

  Art. 6. - Exploatarea instalatiilor electrice se face de catre un operator economic care detine, sub orice forma, capacitati energetice racordate la Sistemul electroenergetic national, pe care le exploateaza cu personal autorizat īn conformitate cu prevederile legale īn domeniul securitatii si sanatatii īn munca, īn baza instructiunilor proprii; calitatea de electrician autorizat pentru exploatarea instalatiilor electrice este conferita prin Talonul de autorizare emis de operatorul economic angajator, īn conformitate cu prevederile legale din domeniul securitatii si sanatatii īn munca.

     -  articolul 6 se refera la persoanele care au calitatea de angajat la un operator economic care detine, sub orice forma, capacitati energetice racordate la SEN carora li se impune īn mod imperativ acordarea Talonului de autorizare interna emis de angajator, autorizare interna pe baza caruia se atesta īndeplinirea conditiilor minime necesare ocuparii sau mentinerii postului sau functiei pe care urmeaza sa o exercite sau pe care o detine persoana īn cauza, atāt din punct de vedere al S.S.M. cāt si al studiilor necesare.

     Dupa parerea unor specialisti īn domeniu, la micile lucrari de mentenanta, de genul intretinerii instalatiilor electrice de iluminat si prize ale unei cladiri ori la operatorii care executa doar operatii de pornire-oprire a unor utilaje nu este imperios necesar detinerea unei autorizatii emise de A.N.R.E., fiind suficienta autorizatia interna īn baza instructiunilor proprii. Īnsa, atāt la la lucrarile de executie de instalatii electrice - de orice tensiune si de orice putere instalata - cāt si la cele de īntretinere/reparatii/verificari se impune īn mod imperios autorizarea de catre A.N.R.E. a personalului īntrucāt erorile de executie ori de manevra pot afecta grav functionarea instalatiilor electrice, atāt ale operatorului economic cāt si ale furnizorului de energie electric, perturbānd functionarea SEN si pot produce daune importante agentului economic īn cauza. Hotararea de Guvern nr. 1146/2006

  Anexa1 pct.3.3.25. "Instalatiile sau echipamentele de munca electrice trebuie sa fie exploatate, intretinute,reglate, reparate si puse sub tensiune numai de catre personal calificat in meseria de electrician autorizat din punctul de vedere al securitatii muncii. Autorizarea personalului pentru lucru la instalatiile tehnice electrice in activitatile de exploatare, intretinere si reparatii trebuie sa se realizeze, conform regulamentului pentru autorizarea electricienilor din punctul de vedere al securitatii muncii, pe baza de examen medical, psihologic si test de verificare a cunostintelor profesionale, de securitate si sanatate in munca si de acordare a primului ajutor".


  Talon Electrician Autorizat1 Talon Electrician Autorizat2


  Exemplu "Test de autorizare SSM a electricienilor"