Verificari PRAM - Buletine PRAM
Electro Service - Proiectare, Montaj si Service
Electro Service - Proiectare, Montaj si Service


 • Instalatii electrice    Bransamentul electric este partea din instalatia de distributie a energiei electrice. Este cuprins între linia electrica (aeriana sau subterana) si instalatia interioara (a abonatului), având scopul de a aduce energia electrica din retea în instalatia interioara

   Racordul electric este partea de bransament cuprinsa intre linia electrica (aeriana sau subterana) si firida de bransament. Racordul electric poate fi aerian sau subteran.

     Puterea instalata Pi este suma puterilor nominale a tuturor receptoarelor electrice, fiind alimentata din instalatia interioara a abonatului. Puterea absorbita Pa este puterea maxima, simultan absorbita de unul sau de mai multi abonati. Este egala cu produsul dintre suma puterilor instalate si coeficientul de simultaneitate.

     Bransamentul aerian asigura legatura cu conductoarele aeriene de la linia electrica aeriana de distributie a întreprinderii furnizoare de energie pana la firida de bransament a abonatului. In functie de pozitia consumatorilor fata de reteaua aeriana de joasa tensiune, se deosebesc doua tipuri de bransamente:

    • Bransamente fara traversare, cand reteaua electrica se afla pe aceeasi parte a drumului cu consumatorii;
    • Bransamente cu traversare, cand reteaua electrica se afla pe partea opusa a drumului fata de consumatori.

  Aceste bransamente se împart, la rândul lor, in alte doua categorii, dupa modul in care se face intrarea in cladire:

    1. Bransamente cu suport pentru zid, când cladirea are o înaltime mai mare de 4 m de la streasina;
    2. Bransamente cu suport pe cladire, când aceasta are o înaltime sub 4 m de la streasina.

  Bransamentele electrice aeriene sunt compuse din doua parti:

    • partea de bransament din exteriorul cladirii, formata din legatura de la linia de distributie de joasa tensiune pâna la cladirea abonatului, realizata cu conductoare aeriene;
    • partea de bransament interioara, montata în cladire, cuprinzând echipamentul firidei de bransament, coloana de coborare de la suporturile pe cladire si firida, coloanele interioare de la firida la contorul de decontare.

     Bransamentul subteran asigura legatura în cablu de la reteaua electrica de distributie la nisa de bransament a abonatului. Bransamentele subterane se pot racorda direct din cablul principal de alimentare, cu ajutorul unui manson de derivatie, drintr-o nisa principala sau dintr-o retea aeriana pentru alimentarea unor consumatori la care nu se pot realiza bransamente aeriene. Bransamentele electrice subterane sunt alcatuite din doua parti:

    • partea de bransament din exteriorul cladirii, formata din legatura de la linia de distributie de joasa tensiune pâna la cladirea abonatului, realizata cu cablu subteran;
    • partea de bransament interioara montata în cladire cuprinzând echipamentul nisei de bransament si coloanele interioare de la nisa la contorul de decontare.